Tunnemme puun alkuperän
100 %
Puun alkuperän seuranta järjestelmien avulla Metsä Groupin käyttämä puu on 100-prosenttisesti jäljitettävää. Järjestelmät ovat käytössä kaikissa maissa, joista Metsä Group hankkii puuta. 79 % Metsä Groupin tehtaiden puuraaka-aineesta hankittiin 79 prosenttia Suomesta vuonna 2020. Lisäksi puuta hankittiin Venäjältä (7 %), Ruotsista (7 %) sekä Baltiasta (7 %). 10 % Maailmanlaajuisesti noin 10 prosenttia metsistä on sertifioitu. Metsä Groupin käyttämästä puusta 87 prosenttia tulee metsistä, jotka on sertifioitu kansainvälisten metsäsertifiointijärjestelmien PEFC ™ :n tai FSC ® :n mukaisesti. FSC® & PEFC™ Metsä Groupissa on käytössä sekä FSC ® :n että PEFC ™ :n seurantajärjestelmät puun alkupe rän todentamiseksi. Järjestelmät kattavat puun toimitusketjun metsästä tehtaalle ja lopputuot teeksi asti.
”Minulle on koko ajan ollut selvää, että kone yrittäjän työ on se, mitä haluan tehdä. Tässä tuntee, että työllä on merkitystä.” Janne Mutikainen, metsäkoneyrittäjä
Metsänkäyttöilmoitus on tärkeä osa Metsä Groupin tie- donohjausjärjestelmää. Järjestelmä antaa metsäasiantun- tijalle luvan lähettää hakkuuohjeet koneyrittäjälle vasta, kun metsänkäyttöilmoitus on tehty ja metsänhakkuu on viranomaisen puolesta luvallista. Metsänkäyttöilmoitus on osa Suomen vahvaa metsä- lakia, joka määrittelee, miten metsiä käytetään. Yhdessä kansainvälisiä ja kansallisia kestävän metsätalouden vaa- timuksia yhdistävän metsäsertifioinnin kanssa metsälaki antaa raamit, joiden sisällä metsänomistaja voi tehdä pää- töksiä omien metsiensä hoidosta. ”Metsänomistaja lopulta päättää metsänhoidon toimen- piteistä, mutta lakeja tai metsäsertifioinnin ohjeita ei voi sivuuttaa”, Rautiainen sanoo. Metsä Groupin kestävän kehityksen johtaja Vesa Junnikkala korostaa markkinaehtoisten ja vapaaehtois- ten sertifiointijärjestelmien merkitystä. Niillä teollisuus voi osoittaa, mistä sen käyttämä puuraaka-aine tulee ja että se on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Metsä Group käyttää kahden eri sertifiointijärjestelmän, FSC®:n ja PEFC™:n, alkuperäketjun hallintaa, joilla puun logistiikkaketjua voi seurata metsästä lopputuotteeksi asti. Järjestelmissä oleellista on, että ulkopuolinen, kolmas osa- puoli varmistaa toiminnan olevan lupausten mukaista. ”Markkinoilla tällaista odotetaan. Ilman alkuperäketjun sertifikaattia olisi meidän kokoluokassamme mahdotonta toimia”, Junnikkala sanoo. •
”Sellaista vahinkoa ei voi tapahtua,
että menisin naapuritilan
puolelle hakkuita suunnittelemaan.” Antti Pätilä
Vesa Junnikkala Kestävän kehityksen johtaja, Metsä Group, puunhankinta ja metsäpalvelut. Junnikkala on muun muassa metsäsertifioinnin sekä puun alkuperäketjun hallintakysymysten vastuuhenkilö.
Anna Hyytiäinen Sertifiointiasiantuntija, Metsä Group, puun hankinta ja metsäpalvelut. Jutun taustoit tajana toimineen Hyytiäisen vastuualueena on Metsä Groupin käyttämän puun alkupe rän seurantajärjestelmän hallinta.
52
53
Powered by FlippingBook