Fossiiliton tuotanto lähenee Resurssitehokkuuden parantaminen, investoinnit uusimpaan teknologiaan sekä sellutehtaiden ja sahojen synergia vievät Metsä Fibreä kohti fossiilitonta tuotantoa.
SILJA EISTO
Vuoteen 2030 mennessä Metsä Fibren sellutehtaiden ja sahojen tuotannon käyttämät polttoaineet ovat täysin fossiilittomia. Jo nyt sahojen ja sellutehtaiden tuotanto on 96-prosenttisesti fossiilitonta. Tulevan vuoden aikana fossiilittoman tuotannon eteen tehtävä työ jatkuu. Investoinnit uuteen Kemin biotuote- tehtaaseen ja Rauman sahaan ovat merkittävässä roolis- sa tavoitteen saavuttamisessa. Sahoilla ja sellutehtailla pyritään jatkuvasti hyödyn- tämään tuotannossa syntyviä sivuvirtoja entistä tehok- kaammin. Raumalle rakentuva, vuonna 2022 valmistuva saha saa lämpöenergiaa ja sähköä samassa integraatis- sa toimivan sellutehtaan ylijäämäenergiasta. Uusi saha puolestaan mahdollistaa myös sellutehtaan toiminnan tulevaisuudessa ilman fossiilisia polttoaineita. ”Tällä hetkellä Rauman sellutehtaan meesauunilla käytetään fossiilista polttoainetta. Kun Rauman saha valmistuu, voidaan sahan sivuvirtoja hyödyntää mee- sauunin biopolttoaineena. Tämä edellyttää kuitenkin lisäinvestointeja”, kertoo Metsä Fibren kestävän kehi- tyksen päällikkö Marko Ruottinen . PIENI HIILIJALANJÄLKI ENTISTÄ PIENEMMÄKSI Sahojen tuotannon polttoaineista jo tällä hetkellä 97 prosenttia on biopohjaisia. Toiminnan tehostaminen, energiatehokkuus ja polttoainevalinnat auttavat vähen- tämään sahoilla syntyviä päästöjä entisestään, ja tavoit- teen mukaan vuonna 2030 sahan tuotanto on fossiiliton.
”Sahatavaratuotannon hiilijalanjälki on jo nykyi- sellään pieni. Suurin osa sahatavaran hiilijalanjäljestä muodostuu puuraaka-aineen kuljetuksesta ja tuotekul- jetuksista asiakkaille”, Ruottinen sanoo. Vaikka fossiilittomuustavoitteiden pääpaino on oman tuotannon kehittämisessä, myös kumppaneita, kuten logistiikkatoimijoita, kannustetaan vähentämään pääs- töjään. ”Periaatteena on, että puuraaka-aine kuljetetaan tuo- tantolaitoksillemme mahdollisimman läheltä.” SAHATAVARA SITOO HIILTÄ KOKO ELINKAARENSA AJAN Tuotannon lisäksi tuotteet, raaka-aineet ja pakkaukset tulevat olemaan fossiilittomat vuoteen 2030 mennessä. ”Sahatavara on tuote, joka sitoo hiiltä koko elinkaaren- sa ajan ja korvaa yleensä jotain muuta rakennusmateri- aalia, jonka valmistuksessa syntyneet hiilidioksidipäästöt ovat yleensä sahatavaraa suuremmat”, Ruottinen kertoo. Toistaiseksi sahatavaraan liittyvä ainoa fossiilipoh- jainen tuote on muovikääre, jolla sahatavara suojataan kuljetuksen ajaksi. Ruottinen kertoo, että pakkausmateriaaliin haetaan korvaavaa ratkaisua yhteistyössä pakkausalan kans- sa. Yksinkertaisimmissa toimitusketjuissa suojaavasta muovihupusta on jo nyt asiakkaan toiveesta luovuttu joissain tapauksissa jopa kokonaan. Tavoitteena on, että vastuullisempi pakkaus löydetään ja tuote on kaikilta osin täysin fossiiliton. •
Marko Ruottinen Metsä Fibren kestävän kehityksen päällikkö. Hän nostaa esiin, että sahatavara sitoo hiiltä koko elinkaarensa ajan.
59
Powered by FlippingBook