Meiken Lamwoodin pääkonttori
Perinteisessä japanilaisessa puuarkkitehtuurissa on keskeisessä osassa pylväs- ja palkkirakenne. Tätä samaa rakennusmenetelmää käytetään kaikissa rakennuksissa pienistä taloista ja teehuoneista suuriin temppeleihin ja pyhättöihin. PYLVÄS- JA PALKKIRAKENTAMINEN KEHITTYY
MASATO NAKATANI, kuvat MEIKEN LAMWOOD
Japanilaisessa puisessa pylväs- ja palkkirakentamisessa ( post and beam ) on ainutlaatuisia piirteitä niin rakentees- sa kuin liitoksissa. Perinteinen menetelmä on suunniteltu ohjaamaan voimakkaiden ulkoisten voimien, kuten tuulen ja maanjäristysten, vaikutukset lempeästi pois pikemmin kuin vastustamaan niitä suoraan. Havupuu pystyy kaikkeen tähän. Se ei ole yhtä lujaa kuin lehtipuu, mutta se on joustavampaa. Liitokset on suunniteltu erikseen antamaan periksi samal- la, kun ne ovat kestäviä. Vielä voimakkaimmille voimille altistuessa pylväiden väliset mutaseinät toimivat puskuri- na, jonka kokoon painuminen vähentää rikkovaa voimaa. Tällaisia periaatteita noudatetaan useissa japanilaisten rakennusten osissa, kuten perustuksessa, mutaseinien yti- messä ja kattolaattojen asettelussa. Joustavuuden ansiosta pylväät ja palkit palautuvat takaisin alkuperäiseen asen- toonsa heti, kun ulkoiset voimat lakkaavat vaikuttamasta. Tällä tavalla rakennettujen rakennusten runkona on pylväs- ja palkkirakenne. Seiniä tarvitaan silloin vähän, ja niitä onkin usein vähemmän kuin eurooppalaisissa ra- kennuksissa. Lattiat on korotettu maanpinnan tasoa kor- keammalle, jolloin tuuletus paranee Japanin kuumassa ja kosteassa ilmastossa. Ei tiedetä, milloin menetelmä otettiin käyttöön ja mistä se on kotoisin. Tällaisten liitosten jäännöksiä on kuitenkin löydetty 4 000 vuotta vanhoista raunioista, joten puura- kentaminen pylväs- ja palkkimenetelmällä keksittiin to- dennäköisesti jo sitä aiemmin. PYLVÄS JA PALKKI TUOLLOIN JA NYT Metsiä on Japanin yhteen lasketusta maa-alueesta lähes 70 prosenttia, mikä on suurimpia osuuksia maailmassa.
Maan metsäresursseista oli kuitenkin pulaa, kunnes tilan- ne muuttui noin 60 vuotta sitten. Metsää oli 700-luvulla niin vähän, että puiden kaatami- nen kiellettiin. Etusijalla on jo pitkään ollut, että vähäisestä puusta pitää rakentaa turvallisia rakennuksia. Nykyään tavallinen rakennusmenetelmä yleistyi vuodes- ta 1945 alkaen. Toisen maailmansodan lopussa suurin osa suurista kaupungeista Japanissa poltettiin pommituksissa maan tasalle ja rakennusmateriaaleista oli pulaa. Tukevat talot oli rakennettava minimaalisella määrällä materiaaleja. Rakennemekaniikan edistysaskeleet ja metallilevyjen kiinnittäminen liitoksiin nauloilla helpottivat rakennus- ten lujuuslaskelmien tekemistä. Enää ei jouduttu luotta- maan pelkästään kirvesmiesten kokemukseen ja erikois- osaamiseen. Nykyisin tavallinen menetelmä on teoreettinen ja las- kennallinen järjestelmä, modernisoitu versio perinteisestä menetelmästä. PUUN KYSYNTÄ MUUTTUU JAPANISSA Nykyisin pylväät ja palkit rakennetaan useimmiten lii- mapuusta. Asuntorakentaminen lisää eniten puun kysyntää Japa- nissa, ja talousrakennukset ovat puolestaan todennäköi- sesti ratkaisevan tärkeitä liimapuumarkkinoille tulevai- suudessa, sanoo ITOCHU Kenzain puutuotedivisioonan johtaja Yasuo Toyoda . ”Japanilaisilla on pitkältä ajalta viehtymys puura- kennuksiin. Puut ovat aina ympäröineet meitä arjes- sa. Puutalojen kysyntä on vielä nykyäänkin vahvaa. Talon rakentavista japanilaisista 80 prosenttia haluaa ra- kentaa puutalon.”
60
61
Powered by FlippingBook