Timber-asiakaslehti 2022/2023

“Paljon puhutaan puun uudesta tulemisesta, mutta meidän mielestämme se ei koskaan kadonnut.”

rentoutumaan. Puun loistavat akustiset ominaisuudet tunnetaan hyvin, ja puu miellyttää myös silmää. ”Lisäksi puu on kestävä materiaali – hyvin suunnitellut ja hoi- detut puutuotteet ja -ratkaisut kestävät käytössä satoja, jopa tu- hansia vuosia.” Rakennusala ja huonekaluvalmistajat kokeilevat myös tällä hetkellä uusia asioita. ”Hienoa tutkimus- ja kehitystyötä tehdään koko ajan, joten hyvin todennäköisesti tulemme näkemään yhä enemmän puuta tulevaisuudessa.” Puu uudistaa kylpyhuoneen Suomalainen startup-yritys Woodio on hyvä esimerkki puuhun liittyvästä innovoinnista. Yritys sai vuoden 2015 tienoilla idean valmistaa puusta kylpyhuoneen kaakeleita. Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Petro Lahtinen kertoo, että ydinidea tuntui hauskalta ja haastavalta – mutta myös tär- keältä kestävän kehityksen näkökulmasta. ”Kylpyhuoneissa käytetään keramiikkaa, joka kuormittaa ym- päristöä, ja jolla on suuri hiilijalanjälki”, hän sanoo. Helsingin yliopistossa kemian tohtoriksi väitellyt Lahtinen ei tuhlannut aikaa, vaan lähti hyödyntämään laajaa verkostoaan kehittääkseen ideaa eteenpäin. ”Innovaatioprosessiin osallistui kymmeniä ihmisiä eri yliopis- toista ja monialainen ponnistus johti loistaviin tuloksiin.” Pyttyjä puusta Woodio on maailman ensimmäinen täysin vedenkestävä puu­ komposiitti, joka on suunniteltu ekologiseksi vaihtoehdoksi ke-

ramiikalle ja kivimateriaaleille. Ensimmäiset tuotteet lanseerattiin vuonna 2018, ja isompi kaupallinen sysäys tapahtui seuraavana vuonna. Woodion laajaan tuotevalikoimaan kuuluu sisustuspaneeleja, pesualtaita, kylpyammeita ja wc-istuimia. Yritys yhdistää par- haat pohjoismaiset muotoiluperinteet ja kestävän biomateriaali-­ innovaation käytön. ”Osa käyttämästämme puuhakkeesta on peräisin Metsä Boardin Joutsenon tehtaalta. Tarkoitus on, että aikanaan kaikki käyttä- mämme puuhake tulee sieltä”, Lahtinen sanoo. Yrityksen vienti on saamassa vauhtia, parhaillaan Woodio vie tuotteita 26 maahan. ”Visiomme on olla johtava maailmanlaajuinen biomateriaali­ brändi”, toteaa Lahtinen. ”Paljon puhutaan puun uudesta tulemisesta, mutta meidän mielestämme se ei oikeastaan koskaan kadonnut. Puu on luon- nollinen ja vastuullinen materiaali, ja siksi sille on aina kysyntää”. Lämpöpuun markkinat kuumenevat Toinen puunkäytön edelläkävijä on virolainen Thermory, joka on maailman suurin lämpöpuun ja saunamateriaalien valmis-

Woodio Soft40

Woodion pesualtaat valmistetaan vedenpitävästä Woodio®-massiivipuu­ komposiitista, joka on on innovatiivinen yhdistelmä massiivipuuta ja hartsia. Raaka-aineena käytetään Metsä Boardin Joutsenon tehtaan tuotannon sivuvirtana syntyvää haketta. Altaiden tuotanto tapahtuu yrityksen omalla tehtaalla Helsingissä lähes hiilineutraalisti. Woodio®-materiaalista valmistetuissa altaissa on UV-, naarmu-, kemikaali- ja likaa hylkivä pinnoite.

Petro Lahtinen Suomalaisen sisustus- ja designbrändi Woodion perustaja ja toimitusjohtaja. Yritys edistää vastuullisen biomateriaali- innovaation käyttöä nykyaikaisella tavalla.

Matti Mikkola Suomalaisen puutuoteteollisuuden ja siihen liittyvää toimintaa harjoittavien yritysten edunvalvontajärjestö Puutuoteteollisuus ry:n toimitusjohtaja.

12

Powered by