Timber-asiakaslehti 2022/2023

Kauniita yksityiskohtia

Puun kodikkuus, luonnonmukaisuus ja ekologisuus viehättävät kuluttajia. Täyspintojen sijaan puuta käytetään entistä enemmän persoonallisten yksityiskohtien luomiseen. Perusmitoituksista saa luotua inspiroivia ratkaisuja niin kuiviin kuin kosteisiin tiloihin erilaisten rimoitus- ja väliseinäratkaisujen muodossa. Puun luonnollista sävyä ei enää haluta peittää, vaan sen halutaan tuovan sisustukseen pehmeyttä ja ajattomuutta.

massa, joka on päässyt Corporate Knightsin koostamalle Global 100 Most Sustainable Corporations in the World -listalle joka vuosi sen jälkeen, kun lista perustettiin vuonna 2005. Rakennusmateriaalien ja työvälineiden hankinnoista vastaava johtaja Juha Huusko Keskosta kertoo, että puusta tuli valtava hitti, kun koronapandemia alkoi. ”Vuonna 2020 Suomessa myytiin 250 000 kuutiometriä kesto- puutuotteita terasseihin ja piharakentamiseen, kun normaalisti myynti on noin 200 000 kuutiometriä”, Huusko sanoo. Yli 90 prosenttia K-Raudan puusta on kotimaista, ja Metsä Group on sille tärkeä toimittaja. ”Olemme tehneet pitkään yhteistyötä Metsän kanssa, ja yhteis- työ on vain vahvistunut viime aikoina”, hän sanoo ja lisää, että asiakkaat arvostavat yhä enemmän puun jäljitettävyystietoja, jotka Metsällä ovat hyvin tarkkoja. Takapihojen terassit uusiksi Keskon brändijohtaja Tarja Viilola sanoo, että pandemian aikana suomalaiset tykästyivät pienten sisätilaremonttien tekemiseen ja pihan kunnostamiseen. ”Pihaan panostaminen ja lisääntynyt ajanvietto pihalla on ol- lut selvä trendi. Sisätiloissa ihmiset käyttävät puuta, koska se on luonnollinen, pehmeä ja hengittävä materiaali.” Huusko uskoo, että globaali vihreä siirtymä tulee laajentamaan puun käyttöä valtavasti. ”Puurakentamisella menee vahvasti, mutta lisäksi muun muassa muovia pyritään korvaamaan puupohjaisilla materiaaleilla.” Viilola on samaa mieltä siitä, että kestävän kehityksen mega­ trendi tulee lisäämään puun käyttöä lähes kaikkialla. ”Sillä välin meidän on valistettava kuluttajia sertifikaateista ja muista puuhun liittyvistä vastuullisuustekijöistä.”

Puu osana ruotsalaisjätin perimää Myös suurimmat globaalit brändit arvostavat puuta. Ruotsalainen IKEA julkisti viime vuonna uuden metsäohjelman- sa vuodelle 2030. Se vauhdittaa työtä luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi sekä edistää entistä älykkäämpiä puuinnovaatioita. Yritys on jo saavuttanut vastuullisempia hankintoja koskevan tavoitteensa, joka sen oli määrä saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä yli 99 prosenttia IKEAn tuotteissa käytetystä puusta on joko sertifioitua tai kierrätettyä. IKEAn kansainvälisen puunhankinnan päällikkö Jukka Tapani Vornanen muistuttaa, että puu on sekä heidän tuotteidensa pää- raaka-aine että keskeinen osa yrityksen perinteitä. ”IKEA rakastaa puuta – niin myös asiakkaamme”, hän sanoo. Puu on kestävää, mutta sen lisäksi myös uusiutuvaa ja kierrä- tettävää sekä erittäin esteettistä materiaalia. ”Puu on kaunis materiaali, joka tuntuu miellyttävältä ja luo energiaa. Yhä useammin ostajat arvostavat puuta ja ovat kiin- nostuneita siitä materiaalina.” Lisää innovaatioita luvassa Vornanen toteaa, että puutekniikka tuo markkinoille muun muas- sa uudenlaisia kevyitä puurakenteita. ”Olemme innoissamme kehitteillä olevista innovaatioista ja haluamme osallistua niiden laajentamiseen”, Vornanen sanoo ja lisää, että monet tuoreet ideat tulevat Suomesta. ”Olemme myös todenneet, että osa korkealaatuisimmasta havu- puusta tulee Suomesta. Arvostamme suuresti Suomessa ja muissa Pohjoismaissa toimivia luotettavia kumppaneitamme, joilla on alan parhaat sahat.” •

Jukka Tapani Vornanen Kansainvälisen puunhankinnan päällikkö IKEA of Sweden AB:n Puunhankinta & Metsä- organisaatiossa, vastaa hankinnan strategisesta kehityksestä.

Tarja Viilola Suomen johtavan rautakauppaketju K-Raudan brändijohtaja. K-Rauta on osa Kesko Oyj:tä.

17

Powered by