Timber-asiakaslehti 2022/2023

Katse markkinoihin

Sahatavaran hinta hakee uutta normaalia

MATTI REMES

Sahatavaran hintojen ennätysmäinen heilahtelu osoitti, että globaaleilla markkinoilla tulevan ennustaminen on yhä vaikeampaa. Pakkaa sekoittavat hintoihin vaikuttavat uudet tekijät.

Sahatavaran hinnat aaltoilevat perinteisesti taloussuhdanteiden mukaan, mutta vuoden 2021 ennätysmäisen rajut hintaheilahtelut yllättivät kokeneetkin asiantuntijat. Konsulttiyritys AFRYn päällikkö Antti Koskinen sanoo, ettei hän ole nähnyt vastaavaa yli kaksi vuosikymmentä kestäneellä urallaan. “Vuosi 2021 oli alaa seuraaville ennennäkemätön.” Nähtyä hintarallia on verrattu Korean sodan aiheuttamaan noususuhdanteeseen vuonna 1951, mikä siivitti suomalaisenkin sahateollisuuden ennennäkemättömään kasvuun. “Myös vuoden 2008 finanssikriisin alla sahatavaran hinnat nou- sivat huomattavasti, mutta eivät yhtä rajusti kuin vuonna 2021”, Koskinen vertailee. Suurinta hintaheilahtelu oli Yhdysvalloissa. Toukokuussa 2021 sahatavaran futuurihinnat nousivat korkeimmillaan yli 1 600 dol- lariin lautajalkaa kohti. Loppukesästä hinta oli romahtanut alle 500 dollarin. Myös Euroopassa sahatavaran hinnoissa oli rajuja heilahteluja, joskaan ei aivan yhtä suuria kuin Pohjois-Amerikassa. Hintahuip- pu saavutettiin loppukesästä eli pari kuukautta Pohjois-Amerikan jälkeen. Kova lasku tapahtui alkusyksystä. Kiina puolestaan lisäsi tukin tuontia huomattavasti sahatavaran asemesta. “Kiinassa sahatavaran hintojen nousu oli hillitympää. Tämä saattaa johtua muun muassa siitä, että viime vuosien kova raken- tamisbuumi on siellä hieman hiljentynyt.”

Yhdysvaltain tilanne heijastuu muuallekin Projektipäällikkö Tuomo Neuvonen metsäteollisuuden hintain- deksejä tuottavasta Fastmarkets FOEXista kertoo, että etenkin Yhdysvaltain sahatavaramarkkinoiden kehitys on vaikuttanut oleellisesti hinnanmuodostukseen myös muilla markkinoilla. “Vuosi 2020 oli koronapandemian puhjettua vaisu. Edessä näytti olevan vain synkkiä pilviä, mutta seuraavana vuonna markkina- näkymät muuttuivat täysin”, hän sanoo. Talouden vahvan vedon, työllisyyden elpymisen ja alhaisten korkojen vauhdittamana rakentaminen lähti notkahduksen jäl- keen odotettuakin ripeämmin uuteen kasvuun. Uusien talojen rakentamista on vauhdittanut osaltaan myös pandemian aikana lisääntynyt etätyö ja kotien kasvanut tilan tarve. “Myös presidentti Joe Bidenin ennätysmäisestä koronaelvytys- paketista osa kohdistui rakentamiseen, mikä lisäsi sahatavaran kysyntää.” Yhdysvalloissa kotimainen sahatavaran tuotanto ei pystynyt vastaamaan kasvaneeseen kysyntään, eikä vetoapua saatu riittä- västi Kanadastakaan. “Se sai eurooppalaiset tuottajat tarttumaan mahdollisuuteen ja lisäämään vientiä Atlantin yli”, Neuvonen huomauttaa. Myös vanhan mantereen omilla markkinoilla kysyntä pysyi ennakoitua parempana. Toisin kuin alkuun vaikutti, pandemia ei hyydyttänytkään taloutta ja uudisrakentamista. Korjausraken- taminen ja kotitalouksien remontit jopa vilkastuivat.

28

Powered by