Timber-asiakaslehti 2022/2023

Rauman saha

Rauman saha on kaikilla mittareilla maailman modernein

Metsä Fibren Raumalle rakentama uusi saha edustaa alan viimeisintä teknologiaa ja ainutlaatuista tehokkuutta. Mäntysaha on maailman edistyksellisin sahalaitos ja Suomen kaikkien aikojen suurin sahainvestointi, jonka kehitystyöstä hyötyy koko sahateollisuus.

Metsä Fibre ottaa Rauman sahan myötä alalla selkeän loikan muiden edel- le teknologian, tehokkuuden ja toimintamallien suhteen. Sahan tekno­ logiainnovaatiot, kuten konenäkö, oppiva tekoäly ja sahalinjan eri toi- mintoja ohjaavat integroidut tietojärjestelmät​, luovat entistä paremmat lähtökohdat sahatavaran tasalaatuisuudelle. Korkea automatisoinnin aste parantaa myös kustannustehokkuutta. ”Hyödynnämme uusinta teknologiaa ja otamme ison teknisen harp- pauksen sahatavaran tuotannossa. Vastaavaa teknologiaa ei ole samas- sa laajuudessa käytössä millään muulla sahalla. Kaikki tehdään yhdessä laitetoimittajien kanssa, joten työstämme hyötyy jatkossa koko saha­ teollisuus”, sanoo Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen . Automaatio nostaa sahausnopeuden huippuun Rauman sahalinjan sahausnopeus on parhaimmillaan 250 metriä minuu- tissa. 110-metrisen sahalinjan kapasiteetti puolestaan on jopa yli 40 tuk- kia minuutissa, mikä on kolme kertaa perinteistä linjanopeutta suurempi. Mäntytukki sahataan sahan tuotteiksi reilussa sekunnissa. Tukit sahataan usealla koneyksiköllä vaiheittain, tarkasti optimoiden. Yhtenä tärkeänä tekniikkana on optimoitu käyräsahaus, jossa tukki saha- taan tarkasti sen muotoa seuraten. Täyssärmäinen sahatavara on neljäl- tä sivulta sahattua puutavaraa.

”Sahan teknologia suunniteltiin tuotevalikoiman mukaan. Esimerkik­ si DX-sahaus eli esileikkaus on sahateollisuudessa aivan uutta, eikä sitä ole vielä käytössä missään muualla”, kertoo projektijohtaja Harri Haapaniemi Metsä Fibreltä. Uusinta huipputeknologiaa edustavassa neliakselisessa DX-sahaukses- sa on nimensä mukaisesti käytössä perinteisten kahden sijaan neljä sa- hausterää. Se mahdollistaa terille matalamman leikkuusyvyyden ja tup- lasti kovemmat sahausnopeudet myös paksumman tukkipuun kohdalla. Työpisteiltä yhteen valvomoon Teknologian ja nopeuden lisäksi Rauman sahan edelläkävijyyttä edustaa yhden keskusvalvomon toimintamalli. Se tarkoittaa, että sahatavara kul- kee jalostuslinjalla ilman manuaalisia työvaiheita. ”Sahan henkilöstö toimii meillä työpisteiden sijaan valvomossa, ja koko sahausprosessi hoituu saman valvomon kautta. Tämä on toimintamallin näkökulmasta merkittävin uudistus”, sanoo Haapaniemi. Manuaalisen työn tarve on pystytty minimoimaan automatiikalla ja älyk- käillä ohjelmistoilla. Esimerkiksi lajittelu nojaa pääosin kameroihin, kone- näköön ja älykkääseen ohjaukseen, ja valmis sahatavara siirretään kulje- tusvälineeseen automaattisesti ilman trukkisiirtoja.

“Vastaavaa teknologiaa ei ole käytössä millään muulla sahalla.”

38

Powered by