Timber-asiakaslehti 2022/2023

”Puu on mahtava materiaali”

Metsä Fibren kumppanina Kemin biotuotetehtaan satamavarasto- ja käyttökonttoriprojekteissa toimii Lehto Oy, jonka aluejohtaja Perttu Haapalahti uskoo vahvasti teolliseen puurakentamiseen. ”Puun osuus näissä rakennuksissa on merkittävä. Satama­ rakennuksessa yläpohjan kantavat rakenteet ja kattoelementit ovat joko liima- tai kertopuuta. Pystypilarit ja sokkelielementit ovat betonia, ja uusiutuvien ja perinteisten materiaalien välillä on tarkkaan harkittu tasapaino”, Haapalahti sanoo. Lehto on molemmissa kohteissa Metsä Fibren kokonaisvastuu- urakoitsija eli mukana hankkeissa ensimmäisistä suunnittelu­ palavereista lähtien. Käyttökonttorin julkisivuelementit tulivat Lehdon omilta tehtailta. ”Puu on ehdottomasti tulevaisuuden rakennusmateriaali ja sen kokonaismarkkinaosuus noussee lähivuosien aikana 10–15 prosenttia.” Haapalahden mukaan puu on helposti käsiteltävä materiaali, jonka keveys on valttikortti erityisesti käyttökonttorin kaltaisissa kohteissa. Keskellä tehdaskokonaisuutta sijaitsevan rakennuksen kevyet elementit saatiin paikoilleen pienellä asentajamäärällä ja ilman raskasta logistiikkaa.

”Teollinen puurakentaminen on haaste ja mahdollisuus”

Mikä on teollisen puurakentamisen tilanne Suomessa tällä hetkellä, professori Sami Pajunen? Puulla on huima potentiaali, jota ei vielä ole täysin hyödynnetty. Sen kilpailuetuja ovat ekologiset arvot sekä materiaalin keveys, joka mahdollistaa suurten elementtien tehdasvalmistuksen. Suunnittelun rooli on tärkeä – esimerkiksi akustiikan, värähtelyn, palotekniikan, kosteuden, liitosten pitävyyden ja pitkäaikaiskestävyyden kanssa on oltava erittäin huolellinen.

Soveltuuko puu esimerkiksi kerrostalojen korjausrakentamiseen?

Urbaaneilla alueilla kerrostaloihin saadaan helposti yksi lisäkerros puun avulla – tällöin rakennuksen vinttitilaan voidaan rakentaa asun- toja. Isommassa mittakaavassa ylöspäin rakentaminen vaikeutuu, sillä jokaisella rakennuksella on tietty perusta, jolle on laskettu suunnittelu- vaiheessa riittävä kestävyys ja kantavuus.

Mitkä tekijät hidastavat teollisen puurakentamisen yleistymistä?

Alan sopimus- ja liiketoimintamallit suosivat perinteistä teräs- ja betonirakentamista. Puurakentamisen suunnittelu on Suomessa laadu- kasta, mutta rakentamistahtia hidastaa se, että tilaelementtitoimijoita on markkinoilla vain muutama. Ala kaipaa kipeästi ajatusjohtajuutta, tutkimuksen vahvempaa hyödyntämistä ja rohkeita yrityksiä, jotka näyttäisivät esimerkkiä.

Professori Sami Pajunen toimii Tampereen yliopiston teollisen puurakentamisen tutkijakoulun johtajana.

79

Powered by