Timber-asiakaslehti 2023

Ympäri vuorokauden käyvää Rauman sahaa valvovat ammattitaitoiset operaattorit. He varmistavat ensiluokkaisen sahatavaran laadun lukuisin pienin teoin jokaisen työvuoron aikana.

Metsä Fibren Rauman mäntysahalla sahaustiimin operaat- tori Arbo Lauri seuraa, kun massiiviset tukit siirtyvät hih- nalla kuorimosta sahalinjalle. Sahausvuorossa olevat tukit ovat sahan tähän asti suurimmat – halkaisijaltaan jopa 330 millimetriä. ”Tällaisen tukin sydänpuusta saadaan parhaimmillaan neljä huippulaatuista lankkua. Ja pintapuusta lisäksi kape- ampia sivulautoja”, Lauri kertoo. Jo tukkien vastaanotossa rungot tutkitaan läpikotaisin konenäön ja tekoälyn avulla. Röntgenkuva antaa silmän- räpäyksessä tiedon rungon sisälaadusta, kuten oksikkuu- desta ja sydänpuuosuudesta. Koko tukki käytetään hyväksi. Sahalla syntyvä hake hyö- dynnetään sellun raaka-aineena samalla tontilla sijaitsevalla sellutehtaalla. Kuori ja sahauksessa syntyvä puru käytetään energiatuotantoon.

kaisen pinnanlaadun, mittatarkkuuden ja suuren sahaus- nopeuden kaikissa tukkiluokissa.” Sahalinjan nopeutta optimoidaan esimerkiksi sahattavan tukin paksuuden mukaan. Tavoitteena on yltää jopa 250 metriin minuutissa. Tavanomaisiin sahoihin verrattuna vauhti on kolminkertainen. Tehokkuus ja vauhti innostavat Lauria. ”On hienoa katsoa, kun sahalinja on kovassa vauhdissa ja kaikki toimii. Se vaatii, että taustalla tehdään koko ajan hienosäätöä”, hän sanoo.

Operaattorit valvovat laatua läpi koko prosessin

Laurin ura Metsä Fibrellä alkoi Kyrön sahalla vuonna 2006. Raumalle hän haki ensimmäisten joukossa. Laurilla on taskussaan sekä saha-alan ammatti- että erikois- ammattitutkinnot. Rauman sahalla operaattoreilta edelly- tetään jatkuvaa halua uuden oppimiseen. Oman vaatimuk- sensa asettaa kolmivuorotyö. Saha käy kolmessa vuorossa seitsemän päivää viikossa – uutta tämäkin suomalaisen sahateollisuuden perinteisiin käytäntöihin verrattuna. Automatiikan ansiosta operaattorit voivat käyttää entistä enemmän aikaa laadunvarmistukseen. Viime kädessä ope- raattoreiden kokemus ja aistinvarainen laadunvalvonta ta- kaavat, että Rauman sahalta maailmalle lähtevä sahatavara on juuri sitä, mitä asiakas on tilannut. ”Meille laatu tarkoittaa säännöllisiä mittauksia. Myös visuaalinen tarkastus operaattorin omin silmin on tarpeen. Tämä koskee niin sahausjäljen laatua kuin koneita, sillä huonokuntoinen terä jättää helposti ruman jäljen puun pintaan.”

250 metriä minuutissa

Laurin sahaustiimin vastuualue ulottuu sahansyötöstä kuo- rimoon ja sahalinjalle. Työvuorossa on kerralla kaksi operaat- toria. Vuoron aikana sahaustiimiläiset valvovat vastuualuet- taan muiden tiimien operaattoreiden kanssa sahan yhdestä, yhteisestä keskusvalvomosta käsin ja tekevät valvomotyön ohella kenttäkierroksia. Sahalinjalla Rauman edelläkävijärooli konkretisoituu. Linjan alussa tukki käännetään parhaaseen mahdolliseen sahausasentoon. Käytössä oleva dx- eli esisahaus on täällä otettu käyttöön ensimmäisenä maailmassa. ”Siinä tukille suoritetaan esileikkuu ennen varsinaista kappaleiden irtisahausta. Tämä mahdollistaa ensiluok-

TIMBER

27

Powered by