Timber-asiakaslehti 2023

”Suhtaudumme vakavasti työturvallisuuteen”, kertoo sahaustiimin operaattori Arbo Lauri, joka toimii myös sahan työsuojeluvaltuutettuna. ”Kaikilla sahan työntekijöillä tulee selkäytimestä, että kypärä menee päähän heti, kun työskennellään valvomon ulkopuolella.”

Operaattorit hoitavat teränvaihdot sahalla yhteistyönä. Kumppani LSAB huoltaa ja teroittaa terät uudelleen käyttö- kuntoon. Operaattoreille sahatavaran ensiluokkainen laatu on tär- keää. Kyse on ammattiylpeydestä. ”Niin hyvää sahatavaraa pitää tehdä, että sitä itsekin os- taisi”, Lauri toteaa.

Juuri ongelmanratkaisu on Lappalaiselle operaattorin työssä mieluisinta. Sähköasentajataustasta on hyötyä, jos on tarpeen selvittää vaikkapa laitevian syytä. ”On palkitsevaa, kun osaa ratkaista vikatilanteen tai on- gelman, esimerkiksi säätää trimmerin kalibrointia”, hän sanoo.

Lajittelulinjalla laatu on millistä kiinni

Syvä- ja moniosaamista tarvitaan

”Laadunvarmistus on meidän tiimimme tärkein tehtävä. Tuotteet, jotka eivät täytä vaatimuksia, pitää saada prosessis- ta pois mahdollisimman aikaisessa vaiheessa”, Lappalainen kertoo. Tuorelajittelussa sahatavara lajitellaan dimensioiden mu- kaan. Automaation ansiosta lajittelu on nopeaa ja tehokasta. Lajittelutiimin operaattoreiden tehtävänä on aika ajoin tar- kistaa mittoja käsin, joten työntö- ja rullamitat ovat koko ajan käden ulottuvilla. ”Linjastolla on tarkat kamerat, mutta myös operaatto- rin on puututtava tarvittaessa prosessiin, jos tilanne sitä vaatii. Laudoissa ei myöskään saa olla sahausvirheitä eli terän jälkiä, eikä niistä saa puuttua paloja. Lopputuotteissa höyläysraja on yksi milli, joten tarkkana pitää olla.” Tuorelajiteltu sahatavara siirtyy rimoittamoon ja kuiva- ukseen, ja tämän jälkeen kuivalajitteluun, jossa niin ikään varmistetaan sahatavaran laatu. Alan uusin teknologia mah- dollistaa laatudatan keräämisen läpi koko prosessin.

Tuorelajittelun kahdella pitkällä lajittelulinjalla vastasahatut tuotteet etenevät hyvässä järjestyksessä lajittelurobottien ja konenäön valvonnassa. Linjastolla liikkuvia kappaleita tutkii myös lajittelutiimin operaattori Pekka Lappalainen . Lappalainen on aiemmalta koulutukseltaan sähköasen- taja. Rauman sahalle siirtymisen yhteydessä hän suoritti saha-alan ammattitutkinnon, mikä lisäsi tietämystä sa- hauksen lisäksi kunnossapidosta ja sahalla käytettävästä teknologiasta. Uudenlaisen teknologian ymmärtäminen ja sen hyödyn- täminen vaativat runsaasti uuden oppimista. Metsä Fibre onkin satsannut operaattoreiden koulutukseen ja pereh- dytykseen. Koulutusjaksoon kuului myös työharjoittelu eri sahoilla. Nämä yhdessä mahdollistavat operaattoreiden syväosaamisen. Operaattoreilta edellytetään myös koko sahausprosessin ymmärrystä, sillä Raumalla tavoitteena on operaattorityön malli, jossa operaattorit hallitsevat useiden tiimien tehtäviä. Lappalaisen kaltaisia moniosaajia on myös rekrytoinnissa etsitty Rauman sahalle tarkoituksella. Monipuolisesti ko- kenut operaattoritiimi pystyy yhdessä ratkomaan haasteita parhaalla mahdollisella tavalla.

30

TIMBER

Powered by