Timber-asiakaslehti 2023

Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka eivät ole maan- tieteellisesti tarkasti määriteltyjä alueita, mutta esimerkiksi Maailmanpankki laskee kokonai- suuteen 21 valtiota Marokosta Iraniin. Alueen talouskasvu oli keskimäärin 4,5 prosenttia vuonna 2021. Alueella asuu lähes 500 miljoonaa ihmistä.

Lähde: Maailmanpankki

Saudi-Arabiassa suositaan kuusta rakentamisessa

Puutavaran kysyntä kasvaa vuosi vuodelta

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan sahatavaramarkkinoihin vai- kuttavat alueen poliittinen ja taloudellinen kehitys. Vidgren arvioi pitkän aikavälin kehitysnäkymien olevan kuitenkin myönteiset. ”Kaikki kysyntää vauhdittavat tekijät – kuten ennusteet talouden, rakentamisen ja väestömäärän kasvusta – ovat aivan eri luokkaa kuin Euroopassa.” Vidgren huomauttaa, että tällä hetkellä alueella kulutetaan vähän puuta suhteessa väestöpohjaan. ”Keski-Euroopassa sahatavaran kulutus henkeä kohti on tyy- pillisesti keskimäärin 0,2 kuutiometriä vuodessa. Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa vastaava luku on 0,02 kuutiometriä.” Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan esimerkiksi Algeriassa talouskasvu ylsi vuonna 2022 4,7 prosenttiin. Cotim Bois’n Chebirdou sanoo, että maassa investoidaan pal- jon moottoriteiden ja rautateiden kaltaiseen infrastruktuuriin, mikä lisää muutakin rakentamista. Ja kun rakennetaan, tarvitaan puusta valmistettuja tuotteita, kuten ovien ja ikkunoiden karmeja sekä kalusteita. ”Se lisää tasaisesti sahatavaran kysyntää. Tavoitteemme on myydä sitä entistä enemmän kilpailukykyiseen hintaan ja pitää samalla kiinni laadusta ja säännöllisistä toimituksista”, Chebirdou toteaa. Interlen Levkovitzin mukaan Israelissa on puhuttu jo pit- kään, että muut materiaalit korvaisivat ennen pitkää saha- tavaran. Kehitys on ollut kuitenkin päinvastainen. ”Puutavaran kulutus on tasaisesti kasvanut. Puun käyttö ikkunoissa ja ovissa on vähentynyt, mutta vastaavasti sen kulutus on kasvanut monessa muussa käyttötarkoituksessa.” •

Saudi-Arabiassa asiakkaat ovat tarkkoja puutavaran laadus- ta, Masdar Building Material -yhtiön toimitusjohtaja Faisal Al Muhaidib sanoo. Masdarin asiakaskunta koostuu ura- koitsijoista, valmistajista, puusepänteollisuudesta, kaupan alan toimijoista ja loppukäyttäjistä. ”Puurakentamista Saudi-Arabiassa ei harjoiteta, mutta puutuotteita tarvitaan rakentamisessa useaan käyttötarkoi- tukseen, kuten tuotantoon ja koristeluun. Käytetyin puulaji on kuusi. Maassa on myös paljon pakkausteollisuutta, joka käyttää kuusta esimerkiksi kuormalavoihin”, Muhaidib kertoo. Muhaidibin arvion mukaan 80–85 prosenttia Saudi- Arabiaan tulevasta puusta tulee Euroopasta. Suurimmat tuonti- maat ovat Ruotsi, Suomi ja Romania. Eurooppalaisen havu- puun ohella pieni osa tuotteista tulee Pohjois-Amerikasta, Chilestä ja Uudesta-Seelannista. ”Havusahatavara on hyvin hintasensitiivinen tuote. Hinta- vaihtelut vaikuttavat siihen, mistä maista puuta kulloinkin tuodaan.”

Suomalaista laatua arvostetaan Israelissa

Israelissa rakentamisessa käytetty puu on enimmäkseen kuusta. Sahatavaraa maahan tuovan Interlen Timber Ltd:n toimitusjohtaja Moshe Levkovitz kertoo, että kuusta käyte- tään lähinnä rakentamiseen, mutta myös esimerkiksi katto- tuoleihin ja muihin puurakenteisiin. ”Puutarhojen pergolat tehdään yleensä männystä. Sitä tar- vitaan myös pakkausteollisuudessa laatikoiden ja kuorma- lavojen valmistukseen”, Levkovitz sanoo. Interlen tuo Israeliin sahatavaraa Pohjoismaista, Keski- Euroopasta, Pohjois-Amerikasta ja Kiinasta. Levkovitzin mukaan suomalainen sahatavara on haluttua korkean laa- tunsa ansiosta. ”Pohjoisessa ilmastossa puusta kasvaa tiheäsyistä, ja tuot- teiden laadun varmistavat modernit sahalaitokset.”

42

TIMBER

Powered by