Timber-asiakaslehti 2023

Kriteerinä katseenkestävyys

Vinduesindustrienin Jensen korostaa pohjoisen männyn yhtenäistä ulkoasua ja tuntua. ”Kuluttajat eivät esimerkiksi pidä oksankohdista. Ikkunoita katsotaan samoin kuin huonekaluja: niiden täytyy miellyttää myös silmää”, hän toteaa. Puupohjaiset tuotteet säästävät lisäksi energiaa. Tanskan ympäristövaati- mukset tämänkaltaisille tuotteille ovat Jensenin mukaan Euroopan tiukimmat. ”Painopiste on nyt rakennusten energiataseessa, ja ikkunat ovat keskeisessä roolissa, kun pyritään parantamaan energiatehokkuutta.” Barrusin Glinvad on samaa mieltä Jensenin kanssa siitä, että energiankulu- tuksen optimointi on jatkossa entistä tärkeämpää. Hän huomauttaa, että useimmat kaksikerroksiset ikkunat on viimeisten 2–3 vuoden aikana korvattu kolmikerroksisilla. ”Korkeat energiakustannukset ja EU:n kunnianhimoiset pyrkimykset pienentää asuinrakennusten hiilijalanjälkeä ovat vahvoja ajureita, jotka saavat monet valtiot sekä kuluttajat tavoittelemaan energiatehokkuutta.” Jensenin mukaan EU:n tuleva rakennusten energiatehokkuusdirektiivi lisää ikkunoiden korkean ekologisen suorituskyvyn tarvetta entisestään. ”Direktiivin myötä markkinoilla on paljon potentiaalia.” Samaan aikaan kiertotaloudesta on tulossa valtavirtaa koko alalla, ja se suosii materiaaleja, jotka voidaan kierrättää uusiksi tuotteiksi ja näin vähentää jätettä, Glinvad sanoo.

Vihreä virta vie

Myös Inwido Denmark on DVV:n pitkäaikainen jäsen. “Asiakkaamme edellyttävät meiltä ennen muuta laatua. Laadun varmistamiseksi on tärkeää toimia DVV-standardin mukaan”, InWido Denmarkin hankintapäällikkö Allan Eibe Staffensen toteaa. Inwido Group kehittää ja myy räätälöityjä ikkuna- ja oviratkaisuja. Yrityksellä on 32 liiketoimintayksikköä ja 4 900 työntekijää 11 eri maassa. DVV:n puuta koskeva säännöstö on yksi työkaluista, joiden avulla Inwido päivittää vastuulli- suusosaamistaan. “Olemme tehneet paljon töitä päästäksemme CO2-päästövähennystavoittei- siimme. Tämä työ jatkuu edelleen”, Staffensen lupaa. Pohjoinen puu on aina ollut Inwidon tunnusmerkki. ”Olemme hankkineet sahatavaraa Ruotsista ja Suomesta yli 20 vuoden ajan.”

Puuta sen olla pitää

Vuonna 1993 perustettu Barrus on noussut Euroopan johtavaksi liimapuu- ja laminaattiosien valmistajaksi. Ovien ja ikkunoiden valmistus massiivipuusta on aina ollut yritykselle itsestään selvä valinta, Glinvad kertoo.

52

TIMBER

Powered by