Timber-asiakaslehti 2022/2023

”Pitkällä aikavälillä puurakentaminen on vahva sahatavaran kysyntää vauhdittava tekijä.”

vuosi vuodelta kasvanut. Myös Pohjois-Afrikka ja Lähi-itä ovat perinteisesti sahoille tärkeitä. Sahatavaran hinnat eri maanosissa seuraavat yleensä toisiaan, mutta hinnanmuodostuksessa on myös alueellisia eroja. Tähän vaikuttavat muun muassa erilaiset jakelukanavat. Euroopassa markkinaa ohjaavat tukkumyyjät ja sahayhtiöiden suoramyynti suurimmille asiakkaille. Yhdysvallat puolestaan on vahvasti riippuvainen tee se itse -rakentajille puutavaraa myy- vistä kauppaketjuista. Kiinan markkinoita taas hallitsevat suuret kauppahuoneet. Sahatavaran hintaan vaikuttaa ennen muuta kysyntä puun pää- käyttökohteissa, kuten yksityisessä ja julkisessa talorakentamises- sa, infrarakentamisessa ja huonekaluteollisuudessa. Lisäksi kysyntään vaikuttavat sahatukkien saatavuus ja hinta. Esimerkiksi Brittiläisessä Kolumbiassa on suljettu sahoja hyön- teisvaurioiden aiheuttaman tukkipulan takia. Vastaavasti Yhdys- valtain eteläosiin on rakennettu uusia sahalaitoksia raaka-aineen hyvän saatavuuden vuoksi. “Pitkällä aikavälillä puun hintaan voi vaikuttaa myös ilmaston- muutos”, Neuvonen sanoo. Lämpenevien sääolojen vuoksi esimerkiksi hyönteistuhot ovat kasvaneet esimerkiksi Keski-Euroopassa. Myös kuivuuden ai- heuttamat metsäpalot ja tulvat voivat yleistyä. Hintatasossa haussa uusi normaali Bergsten arvioi, että sahatavaran hintapiikkejä nähdään ainakin jossakin määrin myös tulevaisuudessa. Taloussuhdanteet tule- vat ja menevät. Tarjontapuolella äkillisiä muutoksia saattavat aiheuttaa poikkeukselliset luonnonolot, viennin rajoitukset ja geopolitiikka. “Pitkällä aikavälillä kestävän kehityksen trendien vauhditta- ma puurakentaminen on kuitenkin vahva sahatavaran kysyntää vauhdittava tekijä”, hän sanoo.

Sodan vaikutuksia hankala arvioida Venäjän hyökkäys Ukrainaan keväällä 2022 sekä siitä seuran- nut sota ovat lisänneet epävarmuutta sahatavaramarkkinoilla. Aiemmin Venäjä, Valko-Venäjä ja Ukraina myivät EU-alueelle noin yhdeksän miljoonaa kuutiometriä sahatavaraa vuosittain. Siitä runsas puolet tuli Venäjältä. Sodan syttymisen jälkeen EU kielsi puun ja puutuotteiden tuon- nin Venäjältä ja Valko-Venäjältä kokonaan. ”Tuonti näistä maista on kattanut noin kymmenen prosenttia EU-maiden kysynnästä”, AFRYn Antti Koskinen sanoo. Sodan seurauksena Venäjän ja Valko-Venäjän sahatavaramyynti EU-maihin on käytännössä jäissä talouspakotteiden vuoksi. Sekä Koskinen että Morten Bergsten toteavat, että sodan vaikutuksia talouskasvuun ja sitä kautta sahatavaran kysyntään on tässä vaiheessa vaikea arvioida. ”Yksittäisistä maista on tullut arvioita talouskasvun heikkene- misestä, mutta kokonaiskuva puuttuu. Näkymät ovat sumuiset”, Koskinen toteaa. Bergsten arvioi, että sahatavaran kysyntä Yhdysvalloissa näyt- täisi pysyvän korkealla tasolla. “Maan oma sahatavaratuotanto ei riitä sitä tyydyttämään, eikä Kanada pysty palvelemaan Yhdysvaltain sahatavaramarkkinoita kuten ennen. Se johtaa väistämättä siihen, että sinne viedään Eu- roopasta sahatavaraa tulevaisuudessakin.” Myös Euroopassa kysyntätilanne näyttää Bergstenin mielestä valoisalta. “Poliittiset päätöksentekijät arvostavat puurakentamista kor- kealle, mutta myös yksityiset sijoittajat ovat tarttuneet vihreään aaltoon rakentamisessa. Sahatavaraliiketoiminnassa tulevaisuus näyttää hyvältä koko arvoketjulle metsänomistajista sahatavaran myyjiin”, hän sanoo. Bergstenin mielestä haasteista ja epävarmuudesta huolimatta sahatavara-alalla on syytä optimismiin pitkällä aikavälillä. Puun mahdollisuudet hillitä ilmastonmuutosta tunnustetaan jo laajasti. Se tarkoittaa, että puun osuus rakennusmateriaalina kasvaa ja pitää kysyntää yllä. “On mahdollista, että sahatun puutavaran hinnat vakiintuvat aiempaa korkeammalle tasolle. Emme kuitenkaan vielä tiedä, mikä on tulevaisuudessa uusi normaali.” •

Morten Bergsten Tanskalaisen Bergsten Timberin toimitusjohtaja ja European Timber Trade Federationin varapuheen­ johtaja. Yli 30 vuoden kokemus sahatavaran tukku- kaupasta ja maahantuonnista.

31

Powered by