Timber-asiakaslehti 2022/2023

Asiakkaamme

Mäntysahatavaran hienojatkojalostaja

VESA VAINIO, Kuva: Kurikka Timber

Suoraan kasvava, oikean kuiturakenteen omaava ja sopivasti pihkainen pohjoinen puu sopii Kurikka Timberille. Se on myös yrityksen laatutietoisten asiakkaiden mieleen.

Keski-Suomessa, Äänekosken Suolahdessa on osattu käsi- tellä puuta pitkään. Svante ja Heikki Kurikan vuonna 1928 perustama Suolahden Puu muuttui viennin ja internet-ajan myötä Kurikka Timberiksi. Perheyhtiö jatkaa neljännessä polvessa hyväksi havaitulla polulla toimitusjohtaja Jaakko Kurikan johtamana. ”Olemme sahatavaran esijalostaja. Rakennus- ja puu­ sepänteollisuus, erityisesti ovi- ja ikkunateollisuus, muo- dostavat asiakaskuntamme. Teemme asiakkaillemme val- miiksi sormijatkos- ja liimapuuaihiot, heille jää profilointi ja maalaus. Tämä hienojalostusaste sopii meille”, Kurikka kertoo. Niin tuntuu sopivan myös asiakkaille, sillä Kurikka Timberistä on kasvanut yksi Euroopan suurimmista me- kaanisen metsäteollisuuden jatkojalostajista. Kotimaan markkinoiden ohella vienti Eurooppaan on kasvanut viime vuosina kohinalla. ”Markkina on suosinut meitä ja kysyntä ollut poikkeuk- sellisen hyvää jo pitkään. Sahatavaran toimitusvarmuus on- kin meille tärkeä asia. Tässäkin mielessä olemme odottaneet Metsä Fibren Rauman sahan tuotannon käynnistymistä.” Tasaista laatua ja ennustettavuutta Omiin mittoihin sahattu perussahatavara on Kurikka Timberin raaka-ainetta, jossa eri nimikkeitä on 40–50. Jalostuksessa tuotemäärä kasvaa eksponentiaalisesti, tuot-

teita on noin 800. Asiakastarve määrittelee puun hankin- nan suunnan ja röntgenteknologia hoitaa ensimmäisen lajittelun. ”Käytämme pääosin suomalaista puuta, jolla on selkeä etu keskieurooppalaiseen verrattuna. Suomalainen puu kasvaa suoraan, siinä on oikeanlainen kuiturakenne ja sopivasti pihkaa. Lopputuotteen käyttöolosuhteissa läm- pötilaero voi olla jopa 80 astetta, mutta pohjoinen puu kestää paukkupakkasista hirmuhelteisiin”, Kurikka sanoo. Yrityksen käyttämä puulaji on mänty, toisin kuin Keski-Euroopassa, missä kuusi on yleisin pääraaka-aine. Kurikka painottaa männyn parempaa säänkestävyyttä kuu- seen verrattuna, mänty on niin ikään yksinkertaisempaa käsitellä. Mikä tärkeintä, asiakkaat haluavat mäntyä. ”Asiakkaamme ovat erittäin laatutietoisia oman alansa teollisia huippupuuseppiä, joille oman tuotteen paras mah- dollinen laatu on ehdottoman tärkeää. He heittävät meille positiivisen haasteen kasvavalla toimialalla.” Laadun varmistamiseksi Kurikka Timberin tuote käy läpi 50–100 laaduntarkistuspistettä ennen lähtöä asiakkaalle. Yrityksellä on oma testauslaboratorionsa laadun tarkkailua varten. Kaikki lähtee kuitenkin raaka-aineesta. ”Sahatavaran tasalaatuisuus on meille kaikkein tärkeintä. Toisena tulee raaka-ainehankinnan ennustettavuus, jotta voimme vastata asiakkaiden odotuksiin ja toisaalta omiin kasvusuunnitelmiimme.”

32

Powered by