Timber-asiakaslehti 2022/2023

Rauman saha

Kasvua yhdessä asiakkaiden kanssa

Rauman saha vastaa korkealaatuisen sahatavaran kysynnän kasvuun. Jatkossa Metsä Fibre pystyy toimittamaan asiakkailleen entistä suurempia määriä tasalaatuista mäntysahatavaraa. Vastuullinen hankintaketju ja läpi tuotantoketjun leikkaava datan keruu takaavat, että asiakkaat saavat käyttöönsä ensiluokkaista, lujaa pohjoista mäntysahatavaraa.

”Rauman sahalla käytetään uusinta tuotantoteknologiaa, joka mahdol- listaa merkittävän kapasiteetin kasvattamisen. Näin pystymme tuotta- maan tehokkaasti suuria määriä erittäin tasalaatuista sahatavaraa”, sa- noo Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen . Uuden sahan tuotanto keskittyy vaativiin, esimerkiksi komponentti- ja puusepänteollisuuden, asiakastuotteisiin. Suurin osa tuotannosta me- nee vientiin. Nousiaisen mukaan Metsä Fibre haluaa perinteisen raaka-ainetuottajan roolin sijaan olla asiakkaiden haasteita ratkova ja selkeää lisäarvoa tuot- tava yhteistyökumppani. ”Laatu vaatii paljon sekä osaamiselta että itse prosessilta. Tämä on huomioitu linjaratkaisuissa muun muassa kuivauksen osalta. Osaami- sella ja uudella teknologialla pystymme tarjoamaan asiakkaillemme erit- täin korkealaatuisia tuotteita.” Tasalaatuista sahatavaraa vaativaan käyttöön Tasainen laatu on erityisen tärkeää asiakkaille, jotka valmistavat pitkäl- le jalostettuja tuotteita tai komponentteja asumiseen ja rakentamiseen. Näiden tuotteiden kysyntä kasvaa maailmanmarkkinoilla. ”Teemme vaativia asiakastuotteita esimerkiksi ikkunakomponentti-, liimapuulevy- ja huonekaluvalmistajille. Tuotteet pitää kuivata alhaisiin loppukosteuksiin ilman kosteushajontaa, halkeamia ja muodonmuutoksia. Se onnistuu Rauman sahan korkealuokkaisen kuivausteknologian avulla”, sanoo Metsä Fibren myynti- ja asiakkuusjohtaja Ari Harmaala . Sahan tuottama mäntysahatavara soveltuu erityisen hyvin ikkunoihin, oviin, hirsitaloihin, puusepänteollisuuteen, teolliseen höyläykseen, kor- kealaatuisiin liimapuuratkaisuihin, sormijatkamiseen, listoihin, lämpö- puuksi ja pakkausteollisuuden käyttökohteisiin. Tehokkuutta läpi koko arvoketjun Tuotteiden korkea laatu ja tasalaatuisuus varmistetaan Rauman sahalla uusimpien mittausmenetelmien avulla.

Sahatavaran laadunvarmistus alkaa puun kasvupaikalta, sillä vain hyvin hoidettu metsä tuottaa vaativiin käyttökohteisiin kelpaavaa raaka-ainetta. Rauman sahalle tulevan tukkipuun alkuperä ja toimitusketju tiedetään tarkasti, ja samalla tarkkuudella puutavaran ominaisuuksia seurataan myös sahalinjalla. Tarkasta seurannasta hyötyy myös Metsä Fibren asiakas, Harmaala toteaa. ”Esimerkiksi hyvin suunnitellut hakkuut varmistavat, että sahan jatko- käyttöön tulee juuri oikeata puumateriaalia. Jos asiakkaamme valmistaa ikkunanpuitteita, emme toimita vain sahatavaraa vaan sellaista raaka-­ ainetta, josta voi valmistaa parhaat mahdolliset ikkunanpuitteet.” Rauman saha myös tuottaa digitaalisesti ainutlaatuista laatudataa, ja Harmaalan mukaan sen avulla halutaan parantaa koko ketjun tehok- kuutta. ”Hyödynnämme dataa itse ja haluamme jatkossa tarjota sitä myös asiakkaidemme käyttöön. Datan avulla on mahdollista saavuttaa teolli- nen tehokkuus läpi arvoketjun, metsästä sahan kautta omien asiakkai- demme asiakkaiden lopputuotteeseen saakka.”

Tuotteiden korkea laatu varmistetaan uusimmilla mittausmenetelmillä .

41

Powered by