Timber-asiakaslehti 2022/2023

Rauman saha

Huippuluokan teknologia tuottaa dataa läpi tuotantoprosessin

Rauman sahalla kerätään dataa koko tuotantoprosessin ajan muun muassa röntgen­ kameroita, konenäköä ja robotiikkaa hyödyntämällä. Datan avulla päästään käsiksi kriittisiin laatutekijöihin ja voidaan parantaa sahatavaran tasalaatuisuutta entisestään. Kerättyä dataa voidaan jalostaa sekä sahan että sen asiakkaiden tuotantoa tehostavaksi tiedoksi.

Timber FOX -indeksiä käytetään laadun ja suorituskyvyn seurantaan. Jatkossa dataa analysoidaan tarkemmin myös eri asiakassegmenttien antaman palautteen ja tarpeiden pohjalta. Näin varmistetaan, että asiakkaat saavat juuri heidän tuotantoonsa ja tuotteisiinsa sopivaa sahatavaraa. Vilppula ja Lappeenranta tärkeitä koekenttiä Mittausdatan laajempaa hyödyntämistä ja tuotannon optimointia teko- älyn avulla on testailtu jo aiemmin Metsä Fibren Vilppulan sahalla, jos- sa kamerat ovat apuna paitsi tukkien lajittelussa, myös häiriökappalei- den poistossa. Samalla on nähty, että entistä tarkempi lajittelu ja huonojen kappa- leiden poisto heti tuotantoketjun alkupäässä varmistaa tasaisemman laadun läpi koko tuotantoprosessin. Datan avulla päästään kiinni tuo- tannon pieniinkin laatupoikkeamiin, mutta myös asiakkaiden kannalta kriittisiin laatutekijöihin. ”Esimerkiksi tarkasti halutun paksuinen tai levyinen sahatavara vähen- tää asiakkaan puolella materiaalihukkaa, kutistaa kustannuksia, tehos- taa tuotantoa ja parantaa lopputuotteiden laatua. Tätä kautta data hyö- dyttää selkeästi asiakkaidemme liiketoimintaa ja tukee heidän teollista tehokkuuttaan”, Eklund kertoo. Raumalla tullaan hyödyntämään myös Lappeenrannan sahalla jo aiem- min testattua ja pilotoitua tukkikentän hallintajärjestelmää. Siinä varmis- tetaan raaka-aineen oikeellisuus sekä riittävän ripeä raaka-aineen kierto. Näin tukkien laatu ei heikkene varastoinnin aikana, ja asiakkaat saavat entistä tasalaatuisempaa sahatavaraa. ”Järjestelmä ohjaa hakemaan oikeaa raaka-ainetta kulloinkin käynnis-

Uudella Rauman sahalla tiivistyy kaikki osaaminen, jota alalla ja sen tekno­ logiatoimittajilla on tänä päivänä tarjottavanaan. Jatkuvan mittauksen ja laadunvarmistuksen apuvoimiksi on valjastet- tu konenäkö, röntgenkuvaus, älykäs ohjaus, koko prosessia reaaliajassa tarkkaileva keskusvalvomo sekä lukuisat ohjausjärjestelmät, jotka kyt- keytyvät koko sahan pääohjausjärjestelmään. Esimerkiksi tuore- ja kuivalaatujen tarkkailussa käytetään älykästä oh- jausta tukevia mittalaitteita, joiden myötä sahatavaran laatu saadaan entistäkin tasaisemmaksi, kertoo Metsä Fibren kehitysjohtaja Tuomas Arminen . ”Myös koneälyn ja automaation määrä nousee tasolle, joka on laite- toimittajillekin uutta. Etenkin mittausteknologiassa siirrytään aivan uu- delle tasolle.” Dataa kertyy koko tuotantoketjun matkalla. “Tekoälyn avulla voimme analysoida keskenään sekä tuotannon alku- että loppupäätä ja näin ymmärtää syvällisemmin, miten prosessi vaikut- taa laatumuutoksiin. Samalla saamme entistä tarkempaa tietoa, mitä mistäkin tukin osasta parhaiten syntyy, joten raaka-aine saadaan hyö- dynnettyä entistä paremmin”, Arminen valottaa. Dataa läpi koko tuotantoprosessin Dataa kerätään tuotantoprosessin aikana tukkilajittelusta aina kuivatuk- seen ja paketointiin saakka. ”Laadunhallintamme alkaa tukkien röntgenskannauksesta, prosessin aikana mitataan visuaalisia, mitta- ja kosteusominaisuuksia, ja lopuksi tie- dot yhdistetään Timber FOX -indeksiksi”, selvittää Metsä Fibren tekninen asiakaspalvelupäällikkö Victoria Eklund .

42

Powered by