Timber-asiakaslehti 2022/2023

Rauman saha

Saha ja sellutehdas tekevät saumatonta yhteistyötä

Rauman uusi saha rakennettiin Metsä Fibren sellutehtaan kylkeen. Tuotantolaitosten muodostama integraatti hyödyntää hankitun puuraaka-aineen sataprosenttisesti. Sahalla syntyvä hake käytetään sellun valmistamiseen, kun taas sellutehdas toimittaa sahalle sen tarvitseman lämpöenergian ja sähkön. Tulevaisuudessa yhteistyö mahdollistaa molemmille tuotantolaitoksille täysin fossiilittoman tuotannon.

molempien tuotantolaitosten toiminnan tulevaisuudessa kokonaan il- man fossiilisia polttoaineita. Vastuullista logistiikkaa Tehdasintegraatin sijainti ainoastaan kolmen kilometrin päässä Rau- man satamasta mahdollistaa sahatavaran sujuvan logistiikan asiakkail- le meriteitse. Sahalla ei ole omia varastoja, vaan valmis sahatavara kuljetetaan pake- toituna sahalta suoraan satamaan. Sahatavaran operoinnista satamas- sa huolehtii Euroports Finland. Saha ja sellutehdas tekevät yhteistyötä myös maantiekuljetuksissa niin puuraaka-aineen kuin valmiiden tuotteiden osalta. ”Käytettävä kalusto edustaa huipputeknologiaa ja mahdollistaa sen, että yhdessä kuormassa kulkee enemmän asiakkaille meneviä loppu- tuotteita. Isommat kuormat vähentävät ajokertojen tarvetta, mikä on ympäristöystävällistä”, Haapaniemi sanoo.

Rauman saha toimii integraatissa samalla tontilla olevan Metsä Fibren sellutehtaan kanssa. Integraatin synergioita hyödynnetään paitsi ener- gian tuotannossa ja sivuvirtojen hyödyntämisessä myös logistiikassa ja kumppaneilta hankittavissa palveluissa. Metsä Fibre valmistaa Rauman tehdasintegraatissa havupuusta saha- tavaraa ja sellua. Tuotannon sivuvirtoina syntyy bioenergiaa, mäntyöljyä, tärpättiä, kuorta, haketta sekä sahanpurua. Fossiilivapaa tulevaisuus Integraatissa toimimisen ansiosta uusi saha ei tarvitse omaa voima­ laitosta. ”Sahan sivutuotteet siirtyvät kuljettimia pitkin sellutehtaalle, joka hyö- dyntää sahauksessa syntyvän hakkeen selluntuotannossa. Kuori ja sahan­ puru hyödynnetään bioenergian valmistuksessa. Saha puolestaan hyödyn- tää sellutehtaan tuotantoprosessissa syntyvää sähkö- ja lämpöenergiaa”, kertoo projektijohtaja Harri Haapaniemi . Sahainvestointi tukee myös Metsä Fibren kestävän kehityksen 2030 tavoitteita: sahan rakentaminen sellutehtaan yhteyteen mahdollistaa

“Laitoksemme muodostavat tehokkaan integraatin, jolla mahdollistetaan siirtyminen fossiilittomaan tuotantoon.”

44

Powered by