Timber-asiakaslehti 2022/2023

Rauman saha

Kaikki tehtaan toiminnot ruudulla – keskusvalvomo on sahan aivot

Rauman saha hyödyntää alan uusinta teknologiaa ja toimii alalle täysin uudenlaisella yhden valvomon mallilla. Suurin muutos henkilöstön näkökulmasta on, ettei sahalinjoilla ole työpisteitä, vaan toimintaa ohjataan keskusvalvomosta. Siksi sahalle palkatut ja koulutetut 65 uutta operaattoria ovat käyneet läpi tiukan perehdytysohjelman.

Perinteisten työpisteiden sijaan Rauman sahan operaattorit työskente­ levät yhdessä keskusvalvomossa, josta ohjataan koko tuotantoprosessia. Kaikilla operaattoreilla on näkymä sahan yhteiseen käyttöjärjestelmään. ”Teknologian lisäksi sahamme on alan modernein myös työtavoiltaan. Operaattorit työskentelevät täysin eri lailla kuin sahoilla on aiemmin työs- kennelty”, kertoo Rauman sahanjohtaja Liisa-Maija Perävainio . Valvomossa työskentelee kerrallaan kymmenen operaattoria kah- den-kolmen työntekijän tiimeissä. Tiimejä on neljä ja jokaisella on vas- tuullaan määrätty vaihe prosessista: sahaus, lajittelu, kuivaamo ja lähtö­ logistiikka. “Operaattorit työskentelevät yhden työvuoron aikana useissa eri teh- tävissä: valvomossa, kenttäkierroksilla ja käyttäjäkunnossapidossa. Siksi heiltä edellytetään moniosaamista, eli kykyä hallita ja tehdä monenlaisia asioita. Uudessa työskentelytavassa erityisen tärkeitä ovat myös yhteis- työtaidot, vastuunotto ja päätöksentekokyky.” Kunnossapito osa operaattoreiden työtä Rauman sahaa ajetaan 24/7-periaatteella vuoden jokaisena päivänä. Työtä tehdään kolmessa vuorossa, joten suurin osa operaattoreista työs- kentelee keskeytymättömässä vuorotyössä. Koska sahan toiminta keskeytetään vain lyhyiden huoltokatkojen ajaksi, operaattoreiden on pystyttävä ennakoimaan häiriötilanteet ja tarvittaes- sa hoitamaan ne itse. “Muutoinkin henkilöstön on aina silloin tällöin jalkauduttava linjan vie- reen pieniä korjauksia ja huoltoja varten, joten käyttäjäkunnossapidon osaaminen on olennainen osa jokaisen operaattorin työtä. Käsillä teke- minen siis säilyy huipputeknologian vierellä”, Perävainio sanoo. Data auttaa ennakoimaan Huoltojen ja korjausten ennakointia helpottaa operaattoreiden käytössä oleva koko prosessin huima informaatiomäärä – keskusvalvomotyösken-

“Käyttäjäkunnossapidon osaaminen on olennainen osa jokaisen operaattorin työtä.”

tely tuo kaikki tehtaan toiminnot ohjausjärjestelmineen ruudulle. Data paljastaa prosessilaitteiden kunnon pienintä yksityiskohtaa myö­ ten. Jos esimerkiksi kulunut osa menettää tehoaan, korjaustarve selviää nopeasti keskusvalvomoon tulevasta datasta. Lisäksi konenäöllä enna- koidaan lähestyviä ruuhkatilanteita. Automaation ja robotiikan avulla ti- lanteet selvitetään pysäyttämättä tuotantolinjaa. Parhaat osaajat täsmäkoulutuksella Rauman sahan operaattoreiden valmennusohjelma antoi uusille työn­ tekijöille aikaa hitsautua työporukaksi jo ennen tositoimia. Yhteiset ta- voitteet ja vastuunkanto ohjaavat koko henkilöstön toimintaa. ”Yhdessä tekeminen ammattitaitoisten työkaverien kanssa ei rajoitu vain omaan tiimiin. Moni- ja syväosaajien yhteistyö vuorossa varmistaa prosessien toimivuuden kaikissa tilanteissa”, Perävainio sanoo. Rauman saha työllistää suoraan noin sata henkilöä kumppanit mu- kaan lukien. ”Uusien operaattoreiden lisäksi sahalla työskentelee joukko muitakin saha-alan ammattilaisia. Pelkkä huipputeknologia ei yksin riitä, vaan am- mattitaitoisia ihmisiä tarvitaan.”

46

Powered by