Timber-asiakaslehti 2022/2023

”Puu on vahva materiaali, jonka ymmärtäminen on olennaisen tärkeää – ettei puuta pakota mihinkään, vaan käyttää sitä sen luontaiset ominaisuudet huomioiden.”

joka houkuttelee koskettamaan – ja tiedostamattaan ihmiset toi- mivat siten, että koskettamisesta välittyy käsien kautta aivoihin hyvänolontunteita.” Heikkinen uskoo puun kutsuvan koskettamaan myös siksi, että sillä on inhimillisiä ominaisuuksia. ”Elävässä puussa on suunnilleen yhtä paljon vettä kuin ihmis- kehossa, ja puut myös kommunikoivat keskenään juurien kautta. Puu on myös lämmin materiaali, jota voi vaikka halata.” Puurakentamisen koulutus nousussa Uransa merkittävimpänä askeleena Heikkinen pitää opetustyötä. Omia saavutuksia enemmän häntä kiinnostaa työn jatkuvuus. ”Urani on ollut pitkä ja johdonmukainen, ja se on tuottanut tuloksia myös kansainvälisesti. Moni nuorempi kollega alalla on osallistunut meidän perusopetukseemme. Minulla on ollut myös hyviä yhteistyökumppaneita, jotka toimivat nyt professoreina omilla aloillaan.” Aalto-yliopiston puurakentajat tekevät yhteistyötä sekä mui- den suomalaisten yliopistojen kanssa että kansainvälisissä ver- kostoissa, kuten saksalaisen Münchenin teknillisen yliopiston ja yhdysvaltalaisen Yalen arkkitehtikoulun kanssa. Yale-yhteistyössä painottuu ympäristö- ja kiertotalousnäkökulma arkkitehtuurissa. Puurakentamisen koulutus ja tutkimus näyttää tällä hetkellä elävän nousukautta. Heikkisen sanoin, ”Amerikassa pannaan alaan valtavasti rahaa ja Euroopassa joka nurkalle nousee puu- rakentamisen professuuri”. Puuta pitää ymmärtää Heikkinen uskoo opiskelijoidensa kokevan joskus hämmennystä puurakentamiseen liittyvän tietotulvan keskellä. Siihen hänen lääkkeensä on johonkin konkreettiseen – eli puuhun materiaa- lina – keskittyminen. ”Aloitamme ensimmäisen vuoden opinnot sillä, että menemme yhdessä Evon metsäoppilaitokseen, etsimme ja kaadamme yhdes- sä parhaan männyn. Sitten alamme tutkia sitä ja rakennamme sen mukaan vuoden mittaisen opetuksen.”

Mitä arkkitehdin ja rakentajan sitten pitää puusta ymmärtää? Heikkinen sanoo, että kaksi perusasiaa omaksumalla pääsee pit- källe: puu hakeutuu kosteustasapainoon ympäristönsä kanssa, ja puun ominaisuudet eri suuntiin ovat erilaiset. Puurakentajan pitää siis ottaa huomioon puun kutistuminen ja turpoaminen sekä materiaalin syiden suunta. ”Puu on vahva materiaali, se voi jopa rikkoa liitoksen tai itsen- sä. Puun ymmärtäminen on olennaisen tärkeää – ettei pakota puuta mihinkään vaan käyttää sitä sen luontaiset ominaisuudet huomioiden.” Läpimurto viimein tapahtumassa Kestävään rakentamiseen, sen opettamiseen ja oppimiseen on Heikkisen mielestä niin Suomessa kuin muualla maailmassa iso tarve. ”Mielestäni emme ole lähellekään valmiita. Tiedämme, kuinka paljon rakentaminen kuluttaa luonnonvaroja ja energiaa, mutta silti ala odottaa vielä isoa murrosta. Puu voisi tarjota siihen mah- dollisuuden samaan tapaan kuin 1970-luvulla betonilähiöiden rakentaminen tarjosi valtavan parannuksen asumistasoon.” Puurakentamisen läpimurtoa on Heikkisen mukaan povattu tapahtuvaksi useamman kerran hänen uransa aikana, mutta ke- hitys on ollut odotettua hitaampaa. ”Nyt näyttää kuitenkin siltä, että ilmastonmuutoksen esiin nostamat kestävyystavoitteet tekevät viimein läpimurrosta totta. Puun ominaisuudet uusiutuvana, hiiltä sitovana ja kierrätettävänä materiaalina ovat nousseet uuteen arvoon.” ”Toivonkin, että puuta upeana, uusiutuvana luonnonvarana käytettäisiin tulevaisuudessa parhaalla mahdollisella tavalla eli rakentamiseen.” •

Pekka Heikkinen Arkkitehti, Aalto-yliopiston puurakentamisen professori ja Wood Program -opintokokonaisuuden käynnistäjä ja vetäjä. Hänet on palkittu useissa arkkitehtuurikilpailuissa.

72

Powered by