”Fossiilittomuus luo arvolupauksellemme pohjan, mutta sen lisäksi tuotteil- tamme vaaditaan erinomaista teknistä suorituskykyä. Pelkkä biopohjaisuus ei riitä, vaan meidän on yllettävä samalle tasolle kilpailevien tuotteiden kanssa.”
Metsä Spring yksi pääomasijoittajista
Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Springin tavoitteena on kehittää uutta liiketoimintaa puupohjaisiin arvoketjuihin liittyen. Tavoite pitää sisällään niin sijoitukset lupaaviin startup-yrityksiin maailmanlaajuisesti, kuin omien pilotti- ja demoprojektien edistämisen. ”Metsä Springin tehtävänä on tukea Metsä Groupin liiketoimintaekosysteemin kasvua. Olemme puupohjaisen biokiertotalouden strateginen sijoittaja ja inno- voinnin edistäjä”, Metsä Groupin konsernitason tutkimus- ja kehitystoiminnan johtaja Katariina Kemppainen sanoo. Vuoden 2023 alussa Metsä Springillä oli yhteensä neljä salkkuyhtiötä. Yhteis- työ Montinutran kanssa alkoi kaksi vuotta aiemmin, jolloin Metsä Spring teki Montinutraan pääomasijoituksen. ”Olimme seuranneet Montinutraa jo pidempään, ja kun yhtiö ryhtyi tavoittele- maan hemiselluloosasta isomman volyymin tuotteita, hetki oli oikea yhteistyön syventämiselle”, Kemppainen sanoo.
Runsaasti erilaisia käyttökohteita
Kemppaisen mukaan kiinnostus fossiilisia raaka-aineita korvaaviin biopohjaisiin tuotteisiin kasvaa vahvasti eri teollisuudenaloilla. ”Juuri nyt olisi hyvin tärkeää löytää fossiilisille raaka-aineille biopohjaisia vaihto- ehtoja, ja selvitystyötä asian eteen tehdään laajalti.” Montinutran Boreal Bioproducts® -tuotteiden stabiloivat ja emulgoivat ominai- suudet soveltuvat Kemppaisen mukaan esimerkiksi erilaisten pinnoitteiden tai päällysteiden valmistukseen. Sovelluskohteita on runsaasti myös kosmetiikka- teollisuuden emulsioissa. Tuotannon skaalautuvuuteen liittyvä teknologiariski on Kemppaisen mukaan Montinutran kohdalla maltillinen. ”Usein juuri teknologiariski on startup-yrityksissä iso kysymys, mutta Montinutra on tehnyt paljon pilotointia ja onnistunut välttämään skaalaukseen liittyvät suden- kuopat. Voi sanoa, että teknologiariski on heidän kohdallaan jopa pienehkö.”
Tavoitteena volyymibisnes
Sahanpurun jatkojalostaminen on Kemppaisen mukaan hyvä esimerkki puun resurssitehokkaasta käytöstä, jossa tuotannon sivuvirtoja hyödynnetään erilaisten biotuotteiden valmistukseen. ”Prosessissa jäljelle jäävä sahanpurujae on edelleen tärkeä bioenergian raaka- aine, ja tukee Metsä Groupin tavoitetta irtaantua fossiilisten polttoaineiden käytöstä.” Kemppainen ei näe estettä sille, etteikö Montinutra voisi lähivuosina kasvaa startupista merkittäväksi toimijaksi. ”Totta kai toivomme, että Montinutrasta kehittyy volyymibisnes, jonka tuotanto ei rajoitu Vilppulaan. Kasvu voi tulla muustakin raaka-aineesta, kuten kuoresta.” ”Uuden biotuotteen kaupallistaminen on aina haastava prosessi, jossa vaadi- taan monen alan osaamista ja kärsivällisyyttä. Montinutralla on kuitenkin aina ollut erittäin pätevä tiimi.” •
TIMBER
37
Powered by FlippingBook