Ikkunoiden ja ovien valmistuksessa on meneillään valtava murros. Kun energiasta on tulossa ratkaiseva tekijä lähes kaikessa, energiatehokkuus nousee avainasemaan. Tämä lisää laadukkaan puun tarvetta entisestään.
Tanskalaiset ikkunoiden ja ovien valmistajat ovat aina luottaneet pohjoiseen puuhun. ”Jäsenemme käyttävät vain pohjoista mäntyä, koska se on korkealaatuista ja helposti työstettävää ”, tanskalaisen ikkunanvalmistajien yhdistyksen, Vindues- industrienin, johtaja Johny H. Jensen sanoo. ”He hankkivat puuta pääasiassa Suomesta, Ruotsista, Virosta ja Saksasta sekä jonkin verran myös Norjasta.” Aiemmin VSO:na tunnettu yhdistys perustettiin vuonna 1977 tuomaan yhteen valmistajat ja suojelemaan tanskalaista julkisivuarkkitehtuuria. Samana vuonna yhdistys lanseerasi DVV-merkinnän (Danish Window Verification), josta tuli pikku- hiljaa kaikkialla Euroopassa arvostettu laadun tunnusmerkki. ”DVV sai alkunsa, kun tanskalaisista valmistajista tuntui, että laatu kaipasi nostetta”, Jensen kertoo.
Rima korkeammalle
Nykyään DVV-merkittyjen tuotteiden on täytettävä tietyt tekniset vaatimukset, joten sertifioinnin myöntäjä valvoo DVV-merkittyjä ikkunoita ja ulko-ovia val- mistavia yrityksiä. Kaikki yhdistyksen jäsenet on sertifioitu DVV-järjestelmän mukaisesti. ”Kaikki jäsenet myöntävät viiden vuoden takuun ja kuuluvat lisäksi takuujärjes- telmään, joka suojaa kuluttajaa, mikäli valmistaja löisi laimin takuuvelvoitteitaan”, Jensen kertoo. Virolainen sormijatketun ja laminoidun puun valmistaja Barrus AS on yhdis- tyksen jäsen ja DVV:n puolestapuhuja. Barrusin myyntijohtaja Morten Glinvad kertoo, että DVV on jo pitkään taannut kuluttajille parhaat mahdolliset ovet ja ikkunat. ”DVV:n vaatimukset pohjaavat kymmenien vuosien osaamiseen ja kokemuk- seen, jota kaikki jäsenet ovat keränneet alalta. Vaatimukset tarkistetaan neljännes- vuosittain, jotta voidaan olla varmoja siitä, että ne vastaavat alan parhaita käy- täntöjä”, Glinvad sanoo.
Puu suurennuslasin alla
DVV:n mukaiseen puuaineksen käyttöön liittyy lukuisia vaatimuksia, jotka koske- vat esimerkiksi tiheyttä, vuosilustojen kokoa sekä sydänpuun osuutta ja sijaintia lopputuotteessa. ”Myös kosteuspitoisuutta ja sallittujen poikkeamien määrää säädellään. Raaka- ainetta koskevien vaatimusten ansiosta valmistajat kykenevät tarjoamaan ku- luttajille jopa 10 vuoden takuun tuotteilleen”, Glinvad sanoo. Hän huomauttaa, että männyn tarkkaan määriteltyjen laatuominaisuuksien ansiosta maalitoimittajat pystyvät kehittämään räätälöityjä maaleja, jotka pi- dentävät tuotteiden käyttöikää. ”Ilman tarkkaan määriteltyä raaka-ainetta ei tuotteen elinkaartakaan voida arvioida. Vuosikymmenten kokemus on osoittanut, että oikeanlainen mänty on erinomaisen kestävä raaka-aine. Huomattavasti kestävämpi kuin useimmat muut ikkunamateriaalit.”
TIMBER
51
Powered by FlippingBook