Timber-asiakaslehti 2023

”Verkko-ostaminen kukoistaa, kuten myös erilaisten pikakuljetus- palveluiden käyttö.”

Kiina on kasvattanut puutavaran tuontiaan. Tuonti ylitti 100 miljoonaa kuutiota ensimmäisen kerran vuonna 2017, sanoo Weiren Wang , BNBMG Forestsin toimitusjohtaja. ”Ainoa poikkeus tasaisen kasvun vuosiin nähtiin vuosina 2020–2022, jolloin puutavaran tuonti laski Kiinan ja muun maailman taistellessa globaalia covid-19-pandemiaa vastaan. Nyt kysyntä on vähitellen palamaassa pandemiaa edeltävälle tasolle”, Wang sanoo. Kiina on maailman suurin puutavaran tuoja, ja Kiinan valtion omistama BNBM Group Forest Products Co., Ltd (BNBMG Forests) on yksi maan vakiintuneista ja kestävästi kasvavista metsäalan yrityksistä. Yritys tuo Kiinaan puutava- raa pääasiassa Euroopasta sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikasta. BNBMG Forests on China National Building Materials Groupin tytäryhtiö. Fortune 500 -listattu emoyritys perustettiin vuonna 1979, osana Deng Xiaopingin ajamaa Kiinan talouden mo- dernisaatiota. Kahden viimeisen vuosikymmenen aikana Kiinan talous- kehitys on ollut huimaa. Kaupungistumisen ja voimakkaan rakentamisen myötä metsä- ja puualan yritykset ovat kehit- tyneet samaa tahtia talouskasvun kanssa. Kiinan oma metsä- taloustuotanto ei riitä vastaamaan kotimaiseen laadukkaiden puutavaratuotteiden kysyntään. BNBMG Forests on tehnyt yhteistyötä Metsä Fibren kanssa vuodesta 2016.

Vuonna 2022 toimintansa aloittanut Metsä Fibren Rauman saha auttaa BNBMG Forestsia lisäämään edelleen korkea- laatuisen sahatavaran tuontia Kiinan markkinoille. Metsä Fibren panostus uusien tuotteiden tutkimukseen ja kehittä- miseen tukee yritysten välistä yhteistyötä, Wang sanoo. BNBMG Forests on perustanut pohjoisen ja eteläisen pää- konttorinsa Pekingiin ja Xiameniin, ja sillä on toimistoja eri puolilla Kiinaa. Vuoden 2023 loppuun mennessä yrityksen Pohjois-, Itä- ja Lounais-Kiinassa sijaitsevien tuotantokeskus- ten pinta-ala tulee olemaan yhteensä yli 100 000 neliömetriä. Tiloihin on integroitu kattavat näyttely-, tuotanto-, tutkimus- ja kehitystoiminnot. Yritys myös kiertää alan messuilla ja esittelee aktiivisesti Metsä Fibren tuotteita Kiinan markki- noilla. Wang kiittää Suomen ja Kiinan valtioiden tukea osana sujuvaa yhteistyötä. ”Maidemme väliset hyvät suhteet ovat auttaneet luomaan edellytykset yhteistyöllemme Metsä Fibren kanssa. Yhteistyö on edistänyt huomattavasti molempien osapuolten osallis- tumista kansainväliseen talouteen ja lisännyt niiden omia kansainvälisiä valmiuksia. Haluamme jatkaa kasvua yhdessä Metsä Fibren kanssa, ja tarjota lisää laadukasta sahatavaraa Kiinan markkinoille.”

Vastuullisuuden merkitys kasvaa

BNBMG Forests toimii kolmella tuotealueella. Yrityksen tuotannosta 40 prosenttia on rakentamisessa käytettävää puutavaraa, 40 prosenttia huonekalu- ja pakkausmateriaaleja ja 20 prosenttia sisustuksessa käytettäviä paneeleja. Erityisen voimakkaasti BNBMG Forestsin liiketoiminta on hyötynyt pakkausalan nopeasta kasvusta. ”Verkko-ostaminen kukoistaa, kuten myös erilaisten pikakuljetuspalveluiden käyttö. Tämä lisää puupohjaisten pakkausten ja kuljetuksissa käytettävien alustojen tarvetta. Metsäteollisuusyrityksenä ennakoimme trendin jatkuvan.” Puun kasvavan kysynnän ohella myös laatukysymykset

Sertifioitua puuta huonekaluihin

Kiinalainen puuteollisuus pyrkii toimimaan nykyaikaisella tavalla, muiden kestävästi johdettujen edelläkävijäyritysten tapaan, Wang sanoo. BNBMG Forests korostaa puuraaka- aineen vastuullisuudesta kertovan sertifioinnin tärkeyttä. Metsä Fibren toimittama, erityisesti lasten huonekaluissa käy- tettävä, sertifioitu sahatavara on hyvin suosittua. Yritys ostaa Metsä Groupilta myös materiaaleja pakkausteollisuuden asi- akkailleen. BNBMG Forestsin asiakkaat toimivat rakennus-, huonekalu- ja sisustusaloilla.

56

TIMBER

Powered by