Timber-asiakaslehti 2022/2023

Havupuun lujuuden kannalta ihanteellinen vuosirengasväli on 1–1,5 millimetriä. Kesäpuun suhteellinen osuus lustosta on silloin suurimmillaan. Tällainen kevät- ja kesäpuun suhde syntyy hitaasti kasvavissa pohjoisissa havumetsissä.

Puun ominaisuudet voivat vaihdella esimerkiksi kasvupaikan mukaan. Tästä johtuen sahalle tulevat tukit ja valmis sahatavara lajitellaan käyttötarpeen mukaan. Lajittelussa voidaan erottaa kaksi pääasiallista tarkastelukriteeriä, jotka ovat puun ulkonäkö ja lujuustekniset ominaisuudet.

Nuorpuu Puun ydintä lähellä oleva nuorpuu koostuu ensimmäisen kasvuvuoden aikana syntyneestä ytimestä ja sitä ympäröivästä 10–15 vuosirenkaasta. Nuorpuussa on muuta runkoa enemmän halkeamia ja kasvunsa lopettaneita oksia, joten se on lujuusominaisuuksil- taan muuta puuainesta heikompaa. Hitaan paksuuskasvun ansiosta nuor- puun osuus on pohjoisessa havupuussa pieni ja puun lujuusjakauma tasainen.

Vuosilusto Kasvukauden aikana syntynyttä uutta puuainesta kutsutaan vuosirenkaaksi tai vuosilustoksi. Peräkkäiset renkaat koostuvat kasvukauden aikana syntyneestä kevät- ja kesäpuusta. Ne erottuvat selvästi toisistaan puun poikkileikkauksessa.

Nila Kuoren alempi osa eli nila ympäröi puuta yhtenäisenä kerroksena kaarnan alla. Nilan johtosolukko kuljettaa yhteyt- tämistuotteita neulasista puun muihin osin.

Sydänpuu Kun puu kasvaa, rungon sisäosa muuttuu kuolleeksi sydänpuuksi, joka toimii kan- tavana rakenteena elävälle pintapuulle. Sydänpuun suuri hartsi- ja pihkapitoisuus lisää sen kestävyyttä lahoa ja tuhohyön- teisiä vastaan. Männyn sydänpuu imee ilmasta kosteutta pintapuuta vähemmän, joten siitä valmistetut tuotteet sietävät hyvin sään ja olosuhteiden vaihtelua. Sydänpuun tyypillisiä käyttökohteita ovat ikkunoiden ja ovien puitteet.

Pintapuu Pintapuu eli manto on elävää puuainesta, jossa vesi ja ravin- teet siirtyvät juurista latvukseen. Puun kasvu tapahtuu pintapuus- sa. Männyn pintapuu läpäisee hyvin vettä, kuusen pintapuu vain vähän. Kuusen pintapuu onkin ihanteellinen materiaali rakennusten ulkoverhoiluun.

Kaarna Havupuiden uloin kerros eli kaarna suojaa puun sisempiä osia vahingoittu- miselta ja sairauksilta.

Jälsi Ohut solukerros puiden

ulkokuoren alla. Jälsi tuottaa uusia puusoluja sisäänpäin ja uusia nilasoluja ulospäin.

Lähteet: PuuProffa.fi, Puuinfo Oy, Tieteen termipankki, Jääskeläinen, Anna-Stiina; Sundqvist-Andberg, Henna / Puun rakenne ja kemia Kuvalähde: PuuProffa.fi

35

Powered by